Logical Questions for interview
GENERAL KNOWLEDGE

Logical Questions For an interview

Last Updated on

Logical Questions for an interview. Many people think and argue about the usefulness of an interview. See Logical Questions For an interview to test your brain.

Logical questions asked in the interview are for everyone who is preparing for the government as well as the private job, entry test, & competitive exams, etc. Logical questions asked in interview to build the basic concepts and gain knowledge of logical terms.

If you talk about IAS Interview, The IAS interview panel includes eminent personalities from various fields and is chaired by a UPSC member.

There is no fixed format or pattern of IAS interview and the interview panel is free to ask questions from candidates from technical, academic and non-academic fields as well. IAS interview questions can be from any subject, can be of any intensity, it can be bizarre or downright ridiculous.

The IAS interview is even more difficult because of the increased competition at this level.

Now You read all simple logical questions with answers and measure your ability. This is know as brainteaser interview questions and answers.

Have a look at these Logical Interview Questions and Answers:

Question 1: You are driving alone in your car on a wild, stormy night, it’s raining heavily,

when suddenly you pass by a bus stop, and you see three people waiting for a bus:

1.) An old lady who looks as if she is about to die.

2.) An old friend who once saved your life.

3.) The perfect partner you have been dreaming about.

Which one would you choose to offer a ride to, knowing very well that there could only be one

passenger in your car?

Answer 1: Simply answer “I would give the car keys to my Old friend and let him take the lady to

the hospital. I would stay behind and wait for the bus with the partner of my dreams”.

Question 2: What will you do if I run away with your sister?

Answer 2: The candidate who was selected answered: “I will not get a better match for my sister

than you sir”.

Question 3: Interviewer (to a student girl candidate) – What if one morning you woke up &

found that you were pregnant.

Answer 3: Girl – I will be very excited and take an off, to celebrate with my husband. Normally an

unmarried girl will be shocked to hear this, but she managed it well. Why I should think it in the

wrong way, she said later when asked.

Question 4: Interviewer said “I shall either ask you ten easy questions or one really difficult

question. Think well before you make up your mind!”

Answer 4: The boy thought for a while and said, “my choice is one really difficult question.”

Interviewer “Well, good luck to you, you have made your own choice! Now tell me this. “What

comes first, Day or Night?”

The boy was jolted into reality as his admission depends on the correctness of his answer, but he

thought for a while and said, “It’s the DAY sir!”

“How,” the interviewer asked,

“Sorry sir, you promised me that you will not ask me a SECOND difficult question!”

And hence, he was selected as because of his quick-wickedness. …….

This is What Interviewer expects from the Interviewee. …

Question 5: Interviewer ordered a cup of coffee for the candidate. Coffee arrived and was kept

Answer 5: Candidate: Instantly replied “Tea” He got selected because the question was “What is

before you (U – alphabet) Reply was “TEA” ( T – alphabet) Alphabet “T” was before Alphabet “U”).

before the candidate, then he asked what is before you?

Some Common Question asked in IAS Interview, look at below:

  • Why do you want to become an IAS officer?
  • What about you? Or give a brief introduction about yourself?
  • Explain your weaknesses and characteristics?
  • Big Discount on Competitive Books Click Here

Question 6: A woman shoots her husband.

Then she holds him underwater for over 5 minutes.

Finally, she hangs him.

But 5 minutes later, they both go out and enjoy a wonderful dinner together.

How can this be?

Answer 6: She is taking and developing a photograph of her husband.

Question 7: A father and son are going in a car and suddenly their car met an accident. Father

died on the spot but the child rushed to the hospital. When he arrives in the hospital, the doctor

says, “I can’t operate on this child, he is my son” How can this be?

Answer 7: Because the doctor is the mother of the boy

Question 8: You have a 5-liter Jug and a 3-liter Jug and Free supply of water. You need to

measure exactly 4 liters of water but there is no measuring instrument or cup. Also, Jugs are

oddly shaped and don’t contain any mark.

Answer 8: Use the 5 liters jug to fill the 3 Liters jug, it will now remain 2 liters in the 5 Liters Jug.

Then throw away with the water in the 3 Liters Jug.

Then fill d 3 liters jug with the remaining 2 liters water in the 5 liters jug.

Fill the 5 litters again with water, then use it to fill the 3 Liters jug that already has 2 liters to make it

3 liters.

Then the 5 Liters Jug will now have 4 Liters remaining.

Question 9: There are three switches outside of a closed room to operate three different light

bulb inside the room. You can only go into the room once and you need to determine which

switch belongs to which bulb. Just to make it clear, the room is perfectly locked and it’s not

possible to determine whether lights are on from outside the room.

Answer 9: Switch ON any one of the three and leave it ON for a minute then switch it OFF.

Light one of the two switches left and go inside the room.

The one light is (of course) the switch which was left on.

Now by touching the rest of the two, the one which is warm is the switch which was turned on and

then turned off.

The left one is the third!

Question 10: How Can U Make 120 With 5 Zeros?

Answer 10: Factorial (Factorial (0)+Factorial (0)+Factorial (0)+Factorial (0)+Factorial (0)) = 120

Question 11: What do you call a fish without an eye?

Answer 11: Answer is fish because Fish with no “i” is fish.

Question 12: When does an Indian Potato change its nationality?

Answer 12: When it became french fries.

Question 13: According to the famous saying “Two’s the company, and three’s a crowd ” then

whats four and five?

Answer 13: Nine

Question 14: A taxi driver was going the wrong way on a one-way road. A traffic police officer

noticed him but instead of stopping him or fine him, he let the driver go.

Answer 14: The question tells us that a taxi driver was going the wrong way. It is however not

mentioned that he was driving the cab. As per the question, it is evident that he was on foot and that

is why the police officer did not find him.

Question 15: How many months during this year can have twenty-eight days?

Answer 15: All (all months have twenty-eight days at least)

Question 16: Ramesh and Suresh are playing lawn tennis together. They decide to play a set of

three. After the sets, both of them win each three sets. How is this possible?

Answer 16: Well, this is possible. They were playing as a team in the doubles match against another

team.

Question 17: On a sunny day, two fathers and two sons decided to go fishing. After an hour,

each one of them was able to catch 1 fish. Then, they returned home and placed all the three

fishes in a vessel.

How come they had only three fishes in total? If No fish was lost or eaten by them.

Answer 17: Actually there were only three people who went on fishing – a son, a father and a

grandfather. They can obviously be denoted as two fathers and two sons.

Question 18: Akbar calls Birbal and asked him to draw a line on the floor. He asked Birbal to

make that line smaller without erasing it. Birbal smiled and did it before Akbar could blink

his eyes.

How did he manage to do it?

Answer 18: Birbal drew another line that was larger than the pre-drawn line. Now the pre-drawn

line was smaller.

Question 19: A five letter word is so dominant that it can spoil your entire work. The word

contains two different vowels and three same consonants.

Do you know what word is that?

Answer 19: ERROR

Question 20: Can you sarch three errors in that puzzle?

Answer 20: The three errors are as follows:

  1. a) sarch is spelled wrong. The correct spelling is ‘search’.
  2. b) that is not appropriate to use here. It should be ‘this’.
  3. c) There are only two errors in the question and that is the third error because the questions asks us

to find three.

Question 21: Divyanshu was in an interview. The interviewer told him that this was his last

question and then he asked him to point at the exact center of the table on which his resume

was kept.

He gave an answer after which he was selected. Can you think of what happened inside the interview

room?

Answer 21: Divyanshu kept his finger in the center of the table (not the exact center). The

interviewer asked him how he was so sure that this was the exact center. He told the interviewer that

according to the interviewer, his last question had already been asked. The interviewer was

impressed by his quick-witted brain and he was offered the job.

Question 22: You and your friend are caught by gangsters and made to play a game to

determine if you should live or die. The game is simple.

There is a deck of cards and you both have to choose a card. You can look at each other’s cards

but not at the card you have chosen. You both will survive if both are correct in guessing the

card they have chosen. Otherwise, both die.

What is the probability of you surviving if you and your friend play the game optimally?

Answer 22: We know, A and B have picked a card at random from a deck. A can see B’s card and

vice versa. So, A knows (s)he has not picked B’s card, but apart from that, (s)he knows that the card

is equally probable to be any of the other 51 cards. So, if A guesses B’s card, they lose. But if A

guesses any other card, there’s a 1/51 chance that A is right. This also implies that the total

probability of success <= 1/51.

A’s aim now is to tell any card apart from B’s card that gives B the most information about B’s own

card. So they can plan beforehand as follows:

Consider the sequence of cards Clubs 1-13, Diamonds 1-13, Hearts 1-13, Spades 1-13. A will tell the

card after B’s card in this sequence. (If A says 4 of Hearts, it means B has 3 of Hearts. If A says Ace

of Clubs, it means B has King of Spades)

With A’s guess, which is always different from B’s card, B gets to know exactly which card (s)he

has and can always guess correctly. So the probability of success is 1/51, which is the maximum

achievable.

Question 23: You have 10 bags full of coins. In each bag are infinite coins. But one bag is full of

forgeries, and you can’t remember which one. But you do know that genuine coins weigh 1

gram, but forgeries weigh 1.1 grams. You have to identify that bag in minimum readings. You

are provided with a digital weighing machine.

Answer: 1 reading.

Take 1 coin from the first bag, 2 coins from the second bag, 3 coins from the third bag and so on.

Eventually, we’ll get 55 (1+2+3…+9+10) coins. Now, weigh all the 55 coins together. Depending

on the resulting weighing machine reading, you can find which bag has the forged coins such that if

the reading ends with 0.4 then it is the 4th bag, if it ends with 0.7 then it is the 7th bag and so on.

Question 24: You have two sand timers, which can show 4 minutes and 7 minutes respectively.

Use both the sand timers(at a time or one after other or any other combination) and measure a

time of 9 minutes.

Answer:

  1. Start the 7-minute sand timer and the 4-minute sand timer.
  2. Once the 4-minute sand timer ends to turn it upside down instantly.
  3. Once the 7-minute sand timer ends to turn it upside down instantly.
  4. After the 4-minute sand timer ends to turn the 7-minute sand timer upside down(it has now

minute of sand in it)

So effectively 8 + 1 = 9.

Question 25: You are in a dark room where a table is kept. There are 50 coins placed on the

table, out of which 10 coins are showing tails and 40 coins are showing heads. The task is to

divide this set of 50 coins into 2 groups (not necessarily same size) such that both groups have

the same number of coins showing the tails.

Answer: Divide the group into two groups of 40 coins and 10 coins. Flip all coins of the group with

10 coins.

Question 26: How can you leave a raw egg on a concrete floor without breaking it?

Answer: Concrete floors are very difficult to break! 
Explanation: The purpose of this question is to test the mental alertness of the candidate.

Question 27: If I run away with your sister, what will you do?

Answer: I will be very happy, because I can not find a better match for my sister than you. 
Explanation: The objective of this question is not only a sense of humor, but also a positive mindset of the candidates.

Question 28: What can you never eat for breakfast?

Answer: Dinner.

Question 29: Can you name Wednesday, Friday and Sunday three consecutive days without taking their name?

Answer: Yesterday, today and tomorrow.

Question 30: Peacock is a bird who does not lay eggs, then how Peacock’s children are born?

Answer: The female peacock eggs, not the male peacock.

Quick view on Some Other important books (free PDF download) Now

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *